YAZ DÖNEMİNDE STAJ YAPAN ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE – Yaşar Üniversitesi – Endüstri Mühendisliği Bölümü

YAZ DÖNEMİNDE STAJ YAPAN ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE

• Bu yaz döneminde zorunlu stajını yapan öğrenciler, 2019-2020 öğretim yılı Güz dönemi (yani önümüzdeki dönem) ders kayıtlarında IE 4811 STAJ dersine kayıt olmak zorundadırlar.
  • Bu yaz döneminde gönüllü stajını yapan öğrenciler, herhangi bir derse kayıt olmak ya da herhangi bir rapor teslim etmek zorunda değillerdir.
  • Zorunlu stajını yapan öğrenciler, en geç 4 Ekim 2019 Cuma günü saat 17:00’a kadar, staj günlüklerini, staj raporlarını ve staj yaptıkları firmalardaki staj sorumluları tarafından doldurulan değerlendirme formunu (kapalı zarf içerisinde!) Y112’de bulunan Araş. Gör. Mert PALDRAK’a imza karşılığı teslim etmek zorundadırlar.
  • Son teslim tarihinden sonra belge kabul edilmeyecektir. Belgelerini teslim etmeyen ya da geç teslim eden öğrenciler stajdan başarısız sayılacaktır.
  • Değerlendirme formu kapalı zarf içerisinde teslim edilecektir. Kapalı zarf üzerinde mutlaka staj yapılan firmanın ismi ya da kaşesi, staj sorumlusunun imzası ve öğrencinin adı, soyadı ve okul numarası bulunmalıdır.
  • Öğrencilerin teslim edecekleri staj günlükleri tercihen İngilizce olmalıdır. Fakat, günlüğü okuyacak olan kişi firmadaki staj sorumlusu olduğundan, sorumlunun isteği doğrultusunda Türkçe de hazırlanabilir.
  • Öğrenciler staj raporunu kesinlikle İngilizce yazmak zorundadırlar. Rapor içerisinde kullanılan tablo, figür ya da şablonların da içeriği İngilizce olmalıdır. Fakat firma tarafından öğrencilere verilen ve rapora konulması gereken bazı belgeler, değiştirilemiyorsa Türkçe kalabilir.
  • Öğrenciler staj raporlarını ve endüstri mühendisliği problemini çözerken kullandıkları program dosyalarını CD’ye çekip, raporun arka tarafına yapıştırılmış şekilde teslim etmek zorundadırlar.
  • Öğrencilerin teslim edecekleri raporlarda ‘’state of plagiarism’’ kısmı kesinlikle bulunmalı ve imzalanmalıdır. Bu nedenle, öğrenciler staj raporlarını hazırlarken kullandıkları her türlü kaynağı (kitap, dergi, makale, internet vs) referans kısmında belirtmek zorundadırlar. Referans vermeden ya da internetten direk kopyala-yapıştır ile hazırlanan raporlar başarısız sayılacak ve intihal eyleminde bulunan öğrencilere yasal işlemler uygulanacaktır.
  • Aynı ya da benzer firmalarda staj yapan öğrencilerin raporlarının birbirine çok benzer olması ya da direkt aynı olması durumunda, raporları teslim eden öğrencilerin hepsi başarısız sayılıp, bu öğrenciler hakkında yasal işlemler uygulanacaktır.
  • Öğrenciler raporlarını hazırlarken, Endüstri Mühendisliği Problemi’ni iyi tanımlamalı, problemin semptomlarını, girdilerini ve problemin çözüm yöntemlerini detaylı bir şekilde anlatmalıdır. Yine aynı firmalarda staj yapan öğrencilerin aynı problem üzerinde çalışmaları, intihal olarak kabul edilecektir. Bu öğrenciler, ya farklı problemleri ele almalı ya da aynı problemi farklı çözüm yöntemleri ile çözmelidirler.
  • Öğrencilerin teslim edecekleri staj raporlarının değerlendirmesi, başarılı, revizyon ya da başarısız olarak sonuçlanacaktır. Revizyon alan öğrenciler, staj raporlarını geliştirerek daha sonra belirtilecek olan tarihe kadar, değerlendiricilerine yeni raporlarını teslim etmek zorundadırlar. İkinci değerlendirme sonucunda da başarılı olamayan öğrenciler stajdan başarısız sayılacaktır.