Endüstri Mühendisliği Proje Fuarı ve Yarışması 2016 – Yaşar Üniversitesi – Endüstri Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Proje Fuarı ve Yarışması 2016

Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü lisans mezuniyet projeleri, son sınıf öğrencilerimiz ve akademik danışmanları tarafından iki akademik dönemde “Sistem Analizi” ve “Sistem Tasarımı” dersleri kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bütün bir akademik yılı kapsayan proje süreci, öğrencilerimizin lisans öğrenimleri boyunca edindikleri bilgi ve yetenekleri, yoğun bir takım çalışması ve sanayi tecrübesi ile tamamlamaktadır.

Üniversite-Sanayi İşbirliği faaliyetlerimizin temel bir parçasını oluşturan bu projelerde, çevremizde üretim yapan veya servis sağlayan şirket ve kurumların endüstri mühendisliği ve yöneylem araştırması teknikleriyle çözülebilecek sorunlarını tespit ederek alternatif çözümler geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda yapılan analizleri, geliştirilen veri yapılarını, elde edilen çözümleri ve raporlamaları kapsayan bir karar destek sistemi yazılımı her bir projenin nihai çıktısıdır.

Hem öğrencilerimize hem de proje ortağımız şirket ve kurumlara büyük değer kattığını düşündüğümüz bu süreç kapsamında, 2015-2016 akademik yılında bölgemizdeki saygın şirketlerde on proje hayata geçirilmiştir. Proje konularımız endüstri mühendisliği problemlerinin geniş yelpazesini yansıtacak niteliktedir. Üzerinde çalışılan problemler ve geliştirilen fikirler, SANTEZ ve TÜBİTAK destekli projelerin kurgulanması gibi farklı işbirliği imkânlarının ön aşamalarını oluşturmaktadır.

Öğrencilerimiz proje süreci boyunca yaptıkları sistem analizi ve tasarımı çalışmalarını, teknik raporlar, sözlü sunumlar ve poster sunumları halinde paylaşmışlardır. Sürecin son ve taçlandırıcı aşaması olan, bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz, Sistem Tasarımı Proje Fuarı ve Yarışması ise, yapılan çalışmaları proje ortağı firmaların ve diğer birçok farklı firmanın değerli temsilcileri ve de İzmir’in farklı üniversitelerinin değerli mensupları ile paylaşma imkânı sunmuştur.

Proje yarışması sonucunda Teknik Balans firmasında gerçekleştirilen “Üretim Hattı Tasarımı ve Dinamik Kontrolü” başlıklı proje birinci, Keskinoğlu firmasında gerçekleştirilen “Beyaz Et Üretim Sürecinde Kesim Planlama Problemi” başlıklı proje ikinci ve Kansai Altan firmasında gerçekleştirilen “Çok Ölçütlü Hammadde ve Müşteri Sınıflandırmasına Dayalı Sipariş ve Stok Tayınlama Kontrolü” başlıklı proje üçüncü olmuştur.

Aşağıda proje bilgilerini paylaştığımız bütün öğrencilerimizi tebrik eder, mezuniyet sonrası yaşamlarında da mutluluk ve başarı dileriz.

Optimized-YSR_9746

Proje Özetleri:

Yalın Muhasebe Temellerine Dayanan, Regresyon Analiz Tabanlı Maliyet Öngörme Modeli – CMS Jant Sanayi A.Ş.

Öğrenciler: Begüm Kahraman, Cansu Ebru Koylan, Çağlar Çakır, Merve Oğuz, Muammer Önel

Akademik Danışmanlar: Dr. Efthimia N. Staiou, Sel Özcan Tatari

Şirket Danışmanları: Erdem Torun, Emre Ersen, Uğur İpek

Türkiye’nin en büyük jant üreticisi olan CMS Jant ve Makina Sanayi A.Ş., Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencileri ile yürüttüğü bitirme projesi sayesinde, yalın muhasebe prensiplerini uygulayarak son ürününün maliyetini ve dolaylı olarak firmanın karlılığını etkileyen tüm kritik faktörleri tespit edebilmiştir. İstatistik, maliyet analizi, mühendislik ekonomisi ve yalın üretim/yalın muhasebe prensiplerinin harmanlanması sayesinde firmanın karlılığını etkileyen kararları almasında yardımcı olacak karar destek sistemi, kullanıcı dostu bir ara yüz ile projenin nihai çıktısıdır.

Oto Tamir Boyalarında Üretim Planlama – DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Öğrenciler: Emir Arif Çadırcı, Arda Şen, Çağatay Gökçe, Onur Zıraman

Akademik Danışmanlar: Prof. Dr. Deniz Özdemir, Özge Büyükdağlı

Şirket Danışmanları: Bilgehan Bostan, M. Akif Yılmaz

Dyo Boya Çiğli İşletmesinde gerçekleştirilen projede, Oto Tamir Boyaları için haftalık üretim planlarını geliştirmek amacıyla bir karar destek sistemi (KDS) hazırlanmıştır. Bu KDS sayesinde, daha iyi bir üretim planı ve güvenlik stoğu belirlenmesi ve böylelikle elde tutma ve gecikme maliyetlerinin azaltılması mümkün olacaktır.

Şarküteri Paketleme Hattında Performans Analizi ve Çizelgeleme – Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş.

Öğrenciler: Günce Cellek, Ahu Çardak, Cansu Muğla, Selenay Süzmetaş, Yasemin Yücel

Akademik Danışmanlar: Prof. Dr. Sencer Yeralan, Özgün Öztürk

Şirket Danışmanları: İlker Parlak, Birce Avcı

PINAR ET AŞ., Türkiye’de işlenmiş et sektöründe en çok tercih edilen ve güvenilen markadır. Bu projenin amacı, paketleme merkezinde şu an uygulanan politikaların analizi ve karşılaştırmasını sağlayan bir yöntem geliştirmektir. Ayrıca bu yöntem, paketleme merkezinin yönetimi için yeni politikalar üretilmesi ve bu politikaların değerlendirilmesi için de kullanılacaktır.

Esnek Atölye Tipi Çizelgeleme Problemi için Üretim Planı Geliştirilmesi – Celka Boru Mil San. Ve Tic. A.Ş.

Öğrenciler: Ceyhun Cengiz, Kadir Çetin, Fatma Özge Gürel, Melis Saltabaş

Akademik Danışmanlar: Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öner, Damla Kızılay

Şirket Danışmanı: Duygu Türkoğlu

CELKA, Kavurlar Ltd. Şti.’nin devamı olarak, hidrolik silindir üretimi için Torbalı’da kurulmuştur. Seri imalata yönelik üretimleri CNC tezgahları ile desteklenmektedir. Firmada bir çok CNC tezgahı kullanılmakta ve bu kısım, üretim sürecinin ana hattını oluşturmaktadır. Haftalık üretim planları, atölye tipi çizelgeleme problemine karşılık gelmektedir. Projeden önce tecrübeye dayalı olarak yapılan üretim planlarının çizelgelenmesi artık bilimsel metotlar üzerine kurulu bir karar destek sistemi ile yapılabilmektedir. Geliştirilen ürün, beklenmeyen sebeplerden kaynaklı değişimlere de izin verebilecek, sağlam ve esnek çözümler üretebilecek bir çizelgeleme aracıdır.

Teknik Balans Firmasında Üretim Hattı Tasarımı ve Dinamik Kontrolü – Teknik Balans Makine Sanayi A.Ş.

Öğrenciler: Aslıgül Börühan, Ayşe Doğan, Ayşe Melis Gökkan, Ceren Yeni, Yazgül Yurğun

Akademik Danışmanlar: Prof. Dr. M. Murat Fadıloğlu, Sinem Özkan

Şirket Danışmanı: Seçkin Menteş

Teknik Balans, 1978 yılından beri otomotiv servis ekipmanları ve endüstriyel balans makinaları üretmektedir. Atölye tipi üretim sistemine sahip olan firmada yıllık 700 adet makine üretilmektedir. Nihai üretim hedefi ise yılda 5000 adettir. Proje kapsamında kapasitedeki bu artışı sağlayabilmek için yeni bir üretim hattı tasarlanmıştır. Bu üretim hattı sayesinde üretim sürecinin kolaylaşacak ve operatörlerin üretkenliğini artacaktır. Hat için gereken tasarım besleme mekanizmaları ve montajlanacak parçaların politikalarını içermektedir ve hat 4 farklı modelin üretimi için kullanılacaktır.

Hindi Çiftliği Atama Problemi – Çamlı Yem Besicilik Sanayii ve Ticaret A.Ş.

Öğrenciler: Berkan Ergin, Begüm Kozanoğlu, İsmet Korhan Türkbay, Canan Yılmazer

Akademik Danışmanlar: Prof. Dr. Levent Kandiller, Özge Büyükdağlı

Şirket Danışmanı: Gündüz İlsever

Çamlı Yem, yem üretimi, hindi ve sığır yetiştiriciliği, bitki besleme ve kültür balığı üretimi alanlarında faaliyet veren bir tarım şirketidir. Bu projede, İzmir çevresindeki sözleşmeli çiftlikler ile gerçekleştirilen hindi üretim sürecine odaklanılmıştır. Mevcut sözleşmeli çiftlikler için (çiftlik sayıları döneme göre değişiklik gösterebilir), çiftliklerin kapasitelerini ve hem çiftliklerin hem de civcivlerin diğer bazı özelliklerini dikkate alarak civcivlerin en uygun şekilde çiftliklere atanması problemi ele alınmıştır. Çiftlik atama problemi, sürecin en başındaki yumurtaların siparişi kararına kadar tüm süreci etkilediğinden, hindi üretim planlama sürecinde kritik bir öneme sahiptir. Proje sonucunda firmaya geliştirilen karar destek sistemi teslim edilmiştir.

Depo Süreçlerinin İyileştirilmesi ve Bir Depo Yönetim Sistem Önerisi – Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş.

Öğrenciler: Ceyhan Ceylan, Ful Aytuğ, Mert Araci, Temmuz Güner

Akademik Danışmanlar: Yard. Doç. Dr. Ömer Öztürkoğlu, Bahar Taşar

Şirket Danışmanı: İlker Parlak

Pınar Et, farklı depolarda stoklanan büyük sayıda hammadde ve yardımcı malzemeler ile üretim hatlarını beslemektedir. Bu hammadde ve yardımcı malzemeler üretime verilirken son kullanma tarihlerine göre sıralanmaktadır. Projede, üretimden siparişin gelmesi ile siparişin teslimi ve tedarikçiden malzemelerin gelmesi ile rafa kaldırılması süreçlerindeki aksaklıklar ve eksikliklere sistematik bir bakış açısı ile çözüm aranmıştır. Malzemelerin özelliklerine göre konulabilecek alanların belirlenmesi depo içi raf adreslemesi ve kullanıcı ara yüzü ile lokasyon öneri- takip sistemi oluşturulmuştur.

Beyaz Et Üretim Sürecinde Kesim Planlama Problemi – Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. A.Ş.

Öğrenciler: Bahriye Cansın Gülce, Berk Buralı, Burcu Genç, Kadir Doruk Aydemir, Muammer Tay

Akademik Danışmanlar: Yard. Doç. Dr. Adalet Öner, Aylin Akçalı

Şirket Danışmanları: Gülşah Demircan, Mesut Ünver

Keskinoğlu firmasının Akhisar’daki işletmesi, günlük 400.000 canlı kesim kapasitesi olan entegre bir tesistir. Üretim planı günlük olarak gelen parça (kanat, bütün göğüs, baget, bütün bacak ve but gibi) ya da bütün tavuk şeklindeki talebi karşılamak üzere yapılmaktadır. Projenin amacı, talebi karşılamak için kesilecek uygun tavuk ırkını, kesime girecek tavukların yaşını ve miktarını belirleyerek maliyeti en aza indirgemektir. Bu amaca ulaşılan proje sonucunda bir karar destek sistemi firmaya teslim edilmiştir.

Çok Ölçütlü Hammadde ve Müşteri Sınıflandırmasına Dayalı Sipariş ve Stok Tayınlama Kontrolü – Kansai Altan Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Öğrenciler: Güler Pınar Susup, Cem Talas, Berkin Ertuğrul, Özgecan Fidan

Akademik Danışmanlar: Yard. Doç. Dr. Önder Bulut, Mert Paldrak

Şirket Danışmanları: Efdal Gencer, Burcu Dalgıç

Kansai Altan Türkiye’deki lider boya ve polimer üreticilerinden biridir. Bu projenin amacı Kemalpaşa işletmesindeki hammadde envanter kontrol sürecini analiz etmek ve geliştirmektir. Temel sınıflama kriterlerine ek olarak hammaddelerin “işe etkisi” de dikkate alınarak bir sınıflandırma metodu geliştirilmiş ve farklı müşteri sınıflarının ihtiyaç duyduğu farklı servis düzeylerine göre envanter kontrol politikaları önerilmiştir. Geliştirilen karar destek sistemi firmaya teslim edilmiştir.

Toplu Ulaşımda Kesikli-Olay Benzetimi Yaklaşımı ile Otobüs Hatları için Zaman Çizelgelemesi – İzmir Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs, Troleybüs Genel Müdürlüğü

Öğrenciler: Gizem Sağım, Merve Varol, Serkan Elhan, Fatma Talya Temizçeri, Tuna Sezgin

Akademik Danışmanlar: Doç. Dr. Deniz Türsel Eliiyi, Hande Öztop

Şirket Danışmanı: Dr. Uğur Eliiyi

ESHOT Genel Müdürlüğü, Elektrik, Su, Havagazı ve Toplu Ulaşım gibi geniş bir yelpazede, İzmir kentine hizmet vermek üzere kurulmuş, İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı köklü bir kuruluştur. Toplu ulaşım operasyonlarının planlama sürecinde öncelikle otobüs hattının rota tasarımı yapılmaktadır. Daha sonra hattın zaman çizelgesi hazırlanmakta ve buna bağlı olarak otobüs çizelgeleri ve sürücü çizelgeleri oluşturulmaktadır. Bu projede, bu sürecin ikinci aşaması olan zaman çizelgelemesi ESHOT’un bazı otobüs hatları için çalışılmıştır. Zaman çizelgelemesinde, alternatif otobüs hareket sıklıkları ve zaman çizelgeleri oluşturularak toplu ulaşımın değişken talebini karşılamak amaçlanmaktadır. Proje sonucunda ESHOT’a benzetim tabanlı karar destek sistemi teslim edilmiştir.