Endüstri Mühendisliği Doktora Programı Yapısı – Yaşar Üniversitesi – Endüstri Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Doktora Programı Yapısı

Ders Aşaması

Yüksek lisans derecesine sahip adaylar için programın ders aşaması dört adet zorunlu ve dört adet seçmeli dersten oluşmaktadır. Lisans derecesine sahip adaylar için bütünleşik doktora programının ders aşaması dört adet zorunlu ve on bir adet seçmeli dersten oluşmaktadır.

Zorunlu dersler -Optimizasyon Modelleri ve Algoritmalar, Olasılıksal Analiz, Yöneylem Araştırması Matematiği ve Seminer- Endüstri Mühendisliğinin temel konularına egemen olmak için gerekli altyapıyı verecektir.

Seçmeli dersler, “Seçmeli Metodoloji Dersleri” ve “Seçmeli Uygulama Alanı Dersleri”olmak üzere iki ana grupta toplanmıştır.  Bu ayrımdaki amaç, öğrencinin her iki gruptan en az iki ders alarak dengeli bir şekilde doktora eğitimini tamamlamasıdır.  Doktora adayı bu koşulları sağladıktan sonra danışmanının onayı ile programın ve diğer lisansüstü programlarının ders havuzlarından istediği dersleri hem ders, hem tez aşamaları sırasında alabilecektir.

Yeterlilik

Doktora adayının tez aşamasına geçmesi için Doktora Yeterlilik Sınavında başarılı olması gereklidir. Sınavın alınabilmesi için ders aşamasının tamamlanmış olması şarttır. Aday, ders aşamasını tamamladıktan sonra bir dönem içinde yeterlilik sınavına girmek zorundadır. Sınav, zorunlu dersleri içeren bir yazılı sınav, tez konusu ile ilgili araştırma sorusu içeren ikinci bir yazılı sınav ve bir sözlü sınavdan oluşmaktadır.

Tez Aşaması

Programımızda tez çalışması önemli bir yer tutmaktadır. Danışman öğretim üyesi ile birlikte tez konusunda ön inceleme, mevcut literatürde önemli bir eksiği tespit etme, bu eksiği giderecek yaklaşım ve yöntem geliştirme, önerilen yeni yöntemi emsal yöntemler ile kıyaslama ve makale yazma, tez çalışması kapsamında yapılacak başlıca faaliyetlerdir. Mezun olmaya hak kazanan öğrencinin kendi başına, bağımsız araştırma yapabilme becerisi, bu safhada öğrenciye kazandırılacaktır. Program, endüstri mühendisliği kapsamında rassal süreçler, matematiksel programlama, imalat ve servis sistemleri, üretim planlama ve stok kontrol, tedarik zinciri ve lojistik alanları başta olmak üzere ilgili tüm bilim dallarını içerecektir. Tez aşamasının tamamlanması için adayın doktora tezini savunması gerekmektedir. Adayın savunmaya alınması için, tez konusunda bir makalenin SCI-Expanded tarafından taranan bir dergiye gönderilmiş ve en azından bir değerlendirme aşamasından geçmiş olması koşulu aranacaktır.