Seminer: Atakan Zehir “Toyota Üretim Sistemi (TPS) – Yalın Üretim” – Yaşar Üniversitesi – Endüstri Mühendisliği Bölümü

Seminer: Atakan Zehir “Toyota Üretim Sistemi (TPS) – Yalın Üretim”

Date-Time: May 23, 2016 – 11.30 – Place: Y317

Toyota Üretim Sistemi (TPS) – Yalın Üretim

by Atakan Zehir (Gemba Partner Yalın Üretim Danışmanlığı)

TPS, Toyota tarafından 50 yılı aşkın bir sürede geliştirilmiş halen daha gelişmeye devam eden bir yönetim ve üretim sistemdir. Yalın Üretimin temeli olarak bilinen TPS bugün sadece Toyota değil, sonradan kurulmuş bir çok başarılı sisteminde temelini oluşturmaktadır.

TPS, sadece bir üretim ve sistemi değil, maliyet azaltmayı amaçlayan bu amaca hizmet eden faaliyetleri ile nitelikli insan kaynağını yetiştiren insan odaklı bir yönetim sistemidir. İnsanların düşüncesine önem verdiğinden ve insanları düşünmeyi teşvik ettiğinden dolayı TPS aynı zamanda “Thinking People System” (Düşünen insanlar sistemi) şeklinde de tanımlanır.

Üretirken kazanmayı amaçlayan TPS’in maaliyet prensibine göre asıl maliyetler işçilik, hammadde, enerji ve diğer kalemlerde değil, uygulanan üretim metodunun içinde gizlidir. Üretim metodundan israflar ayıklandığında elde edilen getiriler, diğer maliyet kalemlerini de azaltacağından ilk önce üretim metodu iyileştirilmelidir. Yalnız gerektiği zaman, gerekli miktarda gerekli ürünü üretmek TPS’in temel düşüncesidir.

TPS, üretim sistemi JIT (Tam zamanında üretim) ve Jidoka (Otonomasyon) sütünlarını üzerinde durmaktadır.Bu iki sutunu ayakta tutmaya yaran temel yapı taşları kurulduğunda şirket için önemli olan 5 Ana misyon değer kazanır.

5 Ana Misyon 

  • Kalite
  • Maliyet
  • Zamanlama(Üretim/Verimlilik)
  • Güvenlik ( İş Güvenliği)
  • İnsan (İnsan Kaynağı Yetiştirme)

Üretim içerisindeki israfları (Muda) 7 Temel başlık altında toplayan TPS, sürekli üretim akışı sağlandığı taktirde israfsız bir üretim yapılacağını ön görür. Muda’ların bertarafı için Kaizen devreye girer. Bu iki sütün doğru temeller üzerine kurulduğunda stok seviyesi azalır, çalışanların becerileri gelişir, ekipman verimliliği artar, müşteriye tam zamanında sevkiyat gerçekleştirilir ve planlı –istikrarlı şirket büyümesi gerçekleştirilmiş olur.

Toyota’nın bir dokuma tezgahı üstünde temellerini attığı ve daha sonrasında otomotiv sektöründe yıllarca geliştirdiği TPS bugün sanayi haricinde hastaneler, oteller, inşaat firmaları, restoran işletmelerinde de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

TPS uygulayan firmalar üretim verimliliğini % 50 arttırabilir, Kalite seviyesini % 90 geliştirebilir, % 30 iş gücü azaltabilir, termin zamanını % 50 kısaltabilir, üretim sahasında % 40 boş alan kazanabilirler.

Ana kapsamı TPS ve Yalın Üretim olan bu seminerde, konu hakkında ilgili teorik bilgilerin yanında Türkiye ve Dünya’dan sektörel uygulama örnekleri de kapsamlı şekilde anlatılacaktır.

Kısa Özgeçmiş:

Atakan Zehir 2003 yılında Saitama Üniversitesi – Japon Yönetim Sistemleri, 2004 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Universitesi – Japon Dili eğitimi bölümlerinden mezun olmuştur.

Japon firmaları ile ilk tanışması 2001- 2002 yıllarında Honda Türkiye Üretim Bölümü saha staj çalışması döneminde gerçekleşmiştir.  Daha sonasında ise Toyota grup firmalarından Toyoda Iron Works’ün Türkiye’deki yatırımı Toyotetsu Otomotiv ‘de ilk profesyonel çalışmalarına başlamış, TPS faaliyetlerini pratik olarak ilk defa burada tecrübe etmiştir.

Özellikle Gemba Kaizen ve Gemba Kanri (Saha Yönetimi) gibi konularda isim yapmış Takahiro TAKAKI  ve Keiji NAKAYAMA gibi değerli yöneticilere tercümanlık ve asistanlık yapmış bu dönemde TPS ve kaizen felesefsini benimsemiştir.

Toyotetsu sonrası  yine bir Toyota grubuna hizmet veren Maruyasu & Sekiso grup firmalarının Türkiye fabrikası olan Sekiso Industries Turkey firmasının daha fabrika kuruluş aşamasındayken üretim bölümünde göreve başlamış, saha Kaizen çalışmaları ve günlük öneri sistemlerinin kurulması ile birlikte Kanban sistemine göre üretim planlama alt yapısının kurulumunda aktif rol almıştır.

İlerleyen zamanlarda Sekiso Satınalma departmanında yöneticiliği görevini üstlenmiş, tedarikçi seçme ve geliştirme sistemini kurararak iyileştirme çalışmalarını aynı zamanda tedarikçi firmalarada yaygınlaştırılmasını sağlamıştır. Bu çalışmalara ek olarak tedarikçi kanban alt yapısını geliştirmiş, kanban siparişleme modeli ile maliyet azaltma çalışmalarını yönetmiştir.  Tedarikçi Yönetimi bacağında JIPM ‘den Tokutaro SUZUKI ile bir çok kez çalışma imkanı yakalamıştır. Aynı dönemlerde Toplam Kalite Yönetimi konusunda yönetim temsilciliği yapmış ve çalışmalarını desteklemek için bir çok kez ana firma çalışmalarını yerinde gözlemlemek ve eğitim almak amacı ile Japonya’da saha çalışmalarına  katılmıştır.

Profesyonel kariyer yaşantısını desteklemek adına GYTE Üniversitesinde MBA yüksek lisansı eğitimini “ Hoshin Kanri – Politika Yönetiminde Japon Tarzı “ konusunda ki akademik çalışması ile bitirmiştir. Bu dönemde Toyota İngiltere Eski Başkan Yardımcısı Naoki NOZAKI ile FMDS (Atölye Yönetimi ve Geliştirme Sistemi) konusunda çalışmalar yapmıştır.

Yaptığı başarılı kaizen çalışmaları ve performansından dolayı Fabrika Müdürlüğü pozisyonuna getirilmiş, bu pozisyonda hem üretim, hem maliyet hem de insan kaynağı yönetimi konusunda oldukça verimli çalışmalara imza atmıştır.

Özellikle Japon yöneticilerden öğrendiği yönetim felsefesi ve düşüncesini, aynı zamanda uygulama tekniklerini Türk firmaları ile paylaşmak ve ülke ekonomomisinin gelişimine katkıda bulunmak adına kurumsal kariyerine son vererek 2012 yılında Gemba Partner firmasını kurmuştur. Bu tarihten itibaren Tetsuya YAMAZAKI ile ortak projeler geliştirerek uygulamalarına devam etmektedir.

Uzman olduğu alanlar:

  • Jinzai Ikusei :İnsan Kaynağı Yetkinlik Kazandırma,
  • Gemba Kaizen : Saha Geliştirme  Yönetimi
  • QCC : Problem Çözme / Ekip Yönetimi
  • Henkaten Kanri : Değişiklik Yönetimi
  • Hoshin Planlama : Politika ve Strateji Yöneitmi
  • FMDS : Günlük saha yönetimi ve geliştirme

atakanzehir-afis