Tüm Ödüller Yine Yaşar EM’ye! – Yaşar Üniversitesi – Endüstri Mühendisliği Bölümü

Tüm Ödüller Yine Yaşar EM’ye!

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube tarafından 21 Haziran 2017 günü gerçekleştirilen, İzmir ve Manisa`da bulunan üniversitelerden öğrencilerin toplamda 13 bitirme projeleriyle katıldıkları sergi ve yarışma sonucunda, Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerimiz projeleriyle Endüstri Mühendisliği kategorisinde diğer üniversiteleri geride bırakarak geçen sene olduğu gibi bu yılda ilk üç ödülü aldılar.

Aşağıda proje bilgilerini paylaştığımız bu projelerde emeği geçen herkesi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Birincilik Ödülü: Yıllık Üretim Planlaması ve Çizelgeleme Problemi – PHİLSA Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Öğrenciler: Emre Bulut, Cansın Bayar, Elif Dolmen, Oytun Cevre, Elay Gülleroğlu

Akademik Danışmanlar:  Doç. Dr. Deniz Türsel Eliiyi, Yard. Doç. Dr. Gizem Mullaoğlu, Damla Kızılay, Özgün Öztürk

Şirket Danışmanları: Ahmet Onur Akgül, Şenol Mullaoğlu

Bu projede bir sigara üreticisi olan Philsa fabrikasının üretim planlama problemi incelenmiştir. Çalışmanın amacı manuel olarak oluşturulan üretim planlamasında oluşabilecek zaman kaybını önleyen, her ürün (SKU) için ürünlerin stokta kalma süresini en az ve makinaların üretim kapasitelerini en fazla seviyeye getiren bir karar destek sistemi oluşturmaktır. Problem matematiksel olarak modellendikten sonra IBM ILOG CPLEX kullanılarak çözülmüştür. Üretim planlama ve çok amaçlı eniyileme hakkında yapılan araştırmalar sonucunda problemin çözümü için bir dekompozisyon (ayrıştırma) metodu uygulanmıştır. Proje sonunda fabrikadaki farklı senaryolara uyumlu şekilde eniyi üretim planını otomatik olarak sağlayan bir karar destek sistemi oluşturulmuştur.

İkincilik Ödülü: Gemi Filo Dağıtımı ve Hız Optimizasyonu Problemi – ARKAS Konteyner Taşımacılık A.Ş. – BİMAR Bilgi İşlem Hizmetleri A.Ş.

Öğrenciler: Ezgi Acar, Atacan Peker, Efe Kenan Keskiner, Hazel Puza, Zeynep Gürmen

Akademik Danışmanlar: Öğr. Gör. Dr. Efthymia Staiou, Sel Özcan Tatari

Şirket Danışmanları: Eşref Akpınar, Ceyhun Güven

Bu projede, layner taşımacılık firmaları için önem taşıyan filo dağıtımı ve hız optimizasyonu problemleri ele alınmıştır. Arkas Line için toplam maliyeti enazlamak ve gemilerin kapasite kullanım oranını arttırmak için filodaki mevcut gemilerin uygun servislere atanmasını sağlayan ve atanan her gemi için en uygun hız değerini bulan bir matematiksel model geliştirilmiştir. Oluşturulan matematiksel model, oyuncak verilere sahip bir problem için çözülerek kontrol edilmiş ve bu sayede modelin doğruluğu ve geçerliliği onaylanmıştır. Yakıt tüketim maliyetlerini, limanlarda ödenen ek taşıma giderlerini (disbarko) hesaplayan, sefer süresine bağlı olarak gemilerin limanlar arası hangi hızlarla seyretmesi gerektiğini gösteren bir karar destek sistemi geliştirilmiştir.

Üçüncülük Ödülü: Montaj Hattı Dengeleme Problemi– Whirlpool – Indesit Buzdolabı Fabrikası

Öğrenciler: Ceren Güngör, Cansın Kayserili, Ali Galip Matlar, Ela Mutlum, Can Şensu

Akademik Danışmanlar: Levent Kandiller, Hande Öztop

Şirket Danışmanı: Gonca Karaarslan

Bu projede, beyaz eşya üreticisi olan Whirlpool-Indesit şirketindeki montaj hattı dengeleme problemi üzerine yoğunlaşılmıştır. Projenin amacı, istasyon sayısını azaltarak ve toplam iş yüklerini dengeleyerek, üretilen ürün adedini değiştirmeden işçi maliyetlerini azaltmaktır. İhtiyaç duyulan bütün operasyon süreleri Metod Zaman Ölçümü (MTM) tekniğine bağlı olarak hesaplanmıştır. Problem tanımı temel alınarak matematiksel model oluşturulmuştur. Modelden alınan çıktıların, sezgisel yöntem ile desteklenmesiyle çözüme ulaşılmıştır. Geliştirilen çözüm yöntemlerinin kullanılabilir olması için karar destek sistemi tasarlanmıştır. Oluşturulan karar destek sisteminin, projenin çerçevesinde olmayan diğer montaj hatlarına da katkıda bulunacağı öngörülmektedir.